COUNTY OF PLACER
Community Development Resource Agency

BUILDING

Administrative Policy
Fire Sprinkler 13D Water
Flow Switch

To:  Building Department Staff

From: Ken Sibley, Supervising Inspector
Approved: Tim Wegner, Chief Buildin

Effective Date: April 16, 2012

ISSUE:

Placer County Fire is requesting a requirement for the addition of, and interconnection
of a residential fire sprinkler water flow switch to the residential smoke detector alarm
system.

BACKGROUND/HISTORY:

With the recent adoption of the 2010 (CRC) California Residential Code, new one and
two family dwellings and townhomes are now required to have an NFPA 13D automatic
fire sprinklers installed. However,the code did not identify provisions for occupant
notification in the event of activation of the fire sprinkler system.

ANALYSIS:

NFPA 13D section 7.6 Alarms; requires local water flow alarms be provided on all
sprinkler systems in homes not equipped with smoke alarms or smoke detectors in
accordance with NFPA 72, National Fire Alarm Code. However, these codes have
exempted the use of a water flow switch if the home is equipped with smoke alarms.

As Placer County Fire has requested, the Building Division shall require for the addition
of, and interconnection of, a residential fire sprinkler water flow switch to the residential
smoke detector alarm system in all NFPA 13D fire sprinkler systems for new one and
two family dwellings and townhomes. Today garages, attics, and similar spaces do not
have smoke detectors, without these smoke detection devices in all areas, the fire
sprinkler system may be activated in an un-detected area where occupants are
unaware. The purpose of this added safety feature will allow, in the event of a fire
sprinkier activation within the dwelling garage or attic, proper notification throughout the
residence to alert occupants.
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POLICY:

1.

Water flow switch or other system activation devices as approved by the Placer
County Fire shall be installed in type NFPA 13D fire sprlnkler systems for new one
and two family dwellings and townhomes.

. A stand-alone fire sprinkler system (shall be separate and independent within the

building from the water distribution system) and shall include a water flow switch.

A multipurpose fire sprinkler system shall not be an allowed use. Multipurpose fire
sprinkler system is defined as (passive purge type systems supplying domestic
water to both fire sprinklers and plumbing fixtures) unless approved by Placer
County Fire.

Water flow switch shall be a retarding type with a delay set between 30-45 seconds
as per NFPA 72.

The fire sprinkler water flow switch shall be interconnected to the dwelling smoke
alarm system.

. Activation of the fire sprinkler water flow switch shall activate and sound the audible

smoke alarms at each detector within the dwelling.

. Itis recommended that the use of an exterior alarm bell be used in conjunction with

the above, but is not currently required. This would aide fire response to the scene
and alert surrounding neighbors during an alarm event.
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