COUNTY OF PLACER
Community Development Resource Agency

BUILDING

Administrative Policy
Soils Investigation Reports

(Revised)
TO: Building Department Staff
From: Bob Martino, Chief Building Official
Approved:
Effective Date:
ISSUE:

This policy is developed to clarify and establish definitively when and under what
conditions a soils investigation report will be required for Occupancy Category | & Il
Buildings per Table 1604.5 including single family dwellings and 2 unit residential
buildings no more than 2 stories in height.

BACKGROUND/HISTORY:

In general, fo determine when soils reports are required for residential and “in-fill"
residential construction. This interpretation is intended to address only one and two
family residential construction, associated additions, related accessory buildings, and
associated appendages such as decks, porches, etc.

2007 California Building Code (CBC) Sections 1802 (Foundation and Soils
Investigation) and Sections 106.1 (Submittal Documents) both grant the Building Official
the authority to require the classification of soils and to require such reports be prepared
by an engineer or architect licensed by the state.

While it may be appropriate to require a foundation soils investigation, an engineered
foundation design, and a soils engineering report for new detached structures, one must
consider many older existing buildings were built under the prescriptive designs
contained in the previous codes and have functioned well. Additions to existing
engineered and non-engineered structures also require this special consideration. It is
also questionable as to whether detached uninhabitable structures need these extra
design precautions.

The issue has arisen as to when should a comprehensive soils analysis and report be
required. At what point is it appropriate to mandate a full geotechnical investigation and
soils report when such a decision might be better left to the judgment and experience of
a registered and licensed design professionai.
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ANALYSIS:

Placer County issues single family residential permits and residential room additions,
sheds and other associated structures. in general Placer County's Seismic Design
Categories Range from C to F. Upon initial review of Section 1802.2 it appears that the
exception that is part of that section does not apply to any structure in Seismic Design
Category D, E, or F.

The statement above interprets the 2007 CBC to require a soils report for any single
family dwelling and improvement associated with a single family dwelling unit (e.g.
sheds, room additions, decks, etc).

In the 1802.2 Exception, and more importantly the 1802.2.7 Exception wording, the
entire code must be read with the intent in mind. The 1802.2 exception states:

“Exception: The building official need not require a foundation or soils investigation
where satisfactory data from adjacent areas is available that demonstrates an
investigation is not necessary for any of the conditions in Sections 1802.2.1 through
1802.2.6."

What must be studied carefully is that section 1802.2.7 says that the soil report
requirements shall be per 1802.2.6 (i.e. SDC C). This is an important distinction
because the SDC C soil report requirements are in turn regulated by the Exception.
1802.2.7 is indirectly, but clearly, included in the 1802.2 exception, the only reason it is
not explicitly stated is because 1802.2.7 wants two (2) new things that are not required
for SDC C. Those two things are 1) A determination of lateral pressures on basement
and/or retaining walls due to earthquakes; and 2) An assessment of the potential
consequences of liquefaction.

With Respect to item 1) lateral pressures on basement and/or retaining walls, this does
become an issue within Placer County due to our terrain and past experience. However,
if basement and/or retaining walls are proposed then an addendum to any existing soils
report, if available, is sufficient to meet the requirements of 1802.2.7. If an existing soils
report does not exist then a soils report would be required for significant retaining walls
(those retaining more than four (4) feet of soil).

With respect to item 2) bearing pressure/potential consequences of liquefaction, found
in 1802.2.7, those items are identified in any existing SDC C soils report typically found
for “in-fill” projects. The wording found in 1807.2.7 regarding bearing pressure and
liquefaction implies it's only an issue if the bearing pressure is suspect. This issue alone
would not preclude the department from requiring a soils investigation if the above is
suspect. Typically, this issue is identified in the previous code requirements and is
included in geotechnical reports in Placer County. Therefore, any soils report for the
area regardless of its SDC would have identified questionable soil bearing pressure
and/or liquefaction. There is no need to require redundant information. If the issue is
suspect an addendum to any existing soils report that sufficiently addresses the issue



would suffice. Liquefaction is only an issue in areas where there is ground water, such
as low areas adjacent to bodies of water. On hillside locations or locations sited on rock,
itis very unlikely that there is sufficient ground water to allow the liquefaction of
liquefiable soil regardless of the type of soil.

In other words for anything other than Jateral pressures on basement and/or retaining
walls and spectral acceleration analysis the Building Official has full authority te include
1802.2.7 under the 1802.2 exception and not require a soils report.

Therefore, although the code requires a soils report for SDC D per 1802.2.7, the county
can reasonably justify that one is not required for structures with insignificant retaining
walls and where there is not a potential for liquefaction because there is no anticipated
ground water at the site. Regarding the requirements of 1802.2.6, the county can omit
these per the exception of 1802.2.

Soil testing also is necessary when it is likely that existing soil has shifting, expansive,
compressive, or other unknown characteristics. Local officials and staff are often aware
of such conditions in locations where previous buildings have been constructed. In
these cases the department is not precluded from requiring sails testing in suspect
areas. When existing soil data is not available, such as on previously undeveloped
sites, it is prudent to obtain soils testing to validate bearing capacity and to determine if
expansive soils are present, or in the case of light frame residential construction, require
the engineer or architect of record to certify they have visited the subject property and
confirmed soils characteristics found in their design.

It is Placer County's opinion that the intent of 1802.2.7 is not to require a soils report for
every single family dwelling and small development { i.e. room additions and sheds) for
SDC D. Instead the code suggests that local officials have discretion when they know
about local characteristics. At its discretion the Building Department can require a soil -
report on previously undeveloped sites, request a statement from the architect or
engineer as to soils characteristics or, where the soil is suspect and/ or where no soil
information is present, require a soils report.

POLICY:
This policy is established to develop and maintain consistency for interpretation and
application of this provision of the code.

Generally, a soils report or geotechnical report is required for single family dwellings,
multi-family projects, and commercial projects.

It is determined that the exception found in Section 1802.2 applies to SDC D with
relation to single family residential improvements on “infill” lots, where the design does
not include lateral pressure on basement and/or retaining walls (defined as those
retaining four (4) feet of soil), or where the conventional framing requirements are
applied as when allowed by the 2007 CBC Chapter 2308 (Conventional Light-Frame
Construction — Not applicable above 5,000 ft. elevation)) Where conditions of Section



1802.2.7 cannot be met, an addendum to an existing soils report addressing those
specific issues is adequate.

Additionally, on undeveloped sites for buildings of residential dwelling construction, that
do not exceed 2 living units per building, do not exceed 2 stories in height and 4,000
square feet total area, the engineer may default to SDC D when a site visit is done by
the individual responsible for the design and the building department is provided with a
wet signed and stamped letter stating that based on their observation the site has been
visited and has been found to be suitable for the proposed project.

In areas below 5,000 ft. elevation, the foundation for minimal additions and minor
projects, to existing engineered or non-engineered foundation systems, may match the
existing design, provided it complies with the minimal prescriptive design requirements
of Chapter 18 of the CBC for SDC D and the following is met, and provide a letter of the
following:

e The area contained within the footprint of the addition is less than 50% of
the existing footprint and no more than 1,000 square feet.

« There are no signs of settlement, differential movement or other signs of
distress or problems attributed to the existing foundation.

« The site has been visited and has been found to be suitable for the
proposed project.

in areas above 5,000 ft. elevation, the foundation for minimal additions and minor
projects to existing engineered foundation systems, would be exempt from a soils report
provided the following is met:

e The area contained within the footprint of the addition is less than 50% of
the existing footprint and no more than 1,000 square feet.
Site Class D and a maximum bearing capacity of 2,000psf shall be used.
A statement shall be provided from the design professional in charge that
includes:

o The site has been visited and has been found suitable for the
proposed project.

o There is no evidence of excessive differential movement or
settlement of adjoining structures.

o In their professional opinion there is satisfactory data from adjacent
areas that demonstrate that an investigation is not necessary.

o That in their opinion questionable soil, expansive sail, high ground
water table, pile and pier foundations or varying rock strata does
not exist.

o No soil retaining condition exceeding 48 inches exists.

Single story detached U-1 Occupancies and other described below shall not require a
soils report when design defaulted to SDC D or constructed under the prescriptive



provisions of 2308 and Chapter 18, and a site visitis performed by the engineer for the
project.

Where ground slope does not exceed 3 units horizontal to 1 vertical.

The structure is considered an Occupancy Category | or Il per Table 1604.5.
Building built under the conventional light-frame construction provisions as
outlined in department’s separate “Conventional Construction” policy. (for below
5,000 ft elevation)

Accessory structures not exceeding 1000 square feet.

Basement and/or foundation walls that do not retain over 48 inches of sail.
Decks that are associated with residential use

Private in-ground swimming pools (unless expansive soils are known to exist)
Ground mounted photovoitaic systems.

Mobile/Manufactured home foundations.

Patio covers and porches

Pre-manufactured sunrooms.

This does not prevent the Building Department from, upon further review, requiring a
soils report based on other specific conditions or known questionable soils
characteristics. This policy shall not be interpreted as to prevent the Building
Department from requiring a soils report on a case-by-case basis regardless of the
above if site conditions warrant its necessity.

In circumstances where a soils report will be required or provided to the building
department as part of the project submittal, a preliminary report shall be sufficient for the
purposes of plan checking the project. Any changes to a checked set of plans that
requires additional plan review, as a result of information provided in the final soils
investigation report will be charged on an hourly basis. That rate shall be as prescribed
in the current Building Department Fee Schedule.



