
Your Long-Term Care Partner

General
Q. What is long-term care?

A. Long-term care refers to the services provided to 
people who have difficulty managing the activities of 
daily living due to illness, injury, disability, cognitive 
disorder or aging. CalPERS Long-Term Care coverage 
helps pay for the high cost of care when one needs  
assistance with the activities of daily living, including 
bathing, dressing, toileting, transferring (such as  
from a bed to a chair), continence, eating or a severe 
cognitive impairment.

Q. Why does someone need long-term care coverage? 

A. CalPERS Long-Term Care coverage offers participants 
more control over how they live their lives if they need 
assistance with the activities of daily living. CalPERS 
Long-Term Care coverage helps preserve assets so 
participants can maintain their quality of life, and to 
provide for family or leave an inheritance.

Q. Will Medicaid (Medi-Cal in California) and  Medi-
care or health insurance cover long-term care needs?

A. Long-term care is different from other health care and 
is not typically covered by health insurance, Medi-Cal, 
Medicare or Medicare supplemental policies. Medicare 
and Medi-Cal cover very limited long-term care services 
and will only cover long-term care services once a 
person has depleted – or “spent down” – a significant 
amount of personal assets.

Q. Don’t only older people need to get coverage?

A. Young or old, people require long-term care for a 
variety of reasons. At any age, whether it is due to an 
accident or illness, health-related impairments can 
change everything. While long-term care might not be 
needed until a person has advanced in age, premiums  
are lower the earlier coverage starts. 

Eligibility 
Q. Who is eligible for CalPERS Long-Term Care  
coverage?

A. CalPERS Long-Term Care coverage is designed for 
current California public employees, retirees, their 
spouses, parents, parents-in-law, adult children and 
adult siblings, between the ages of 18 and 79. California 
public employees include, but are not limited to, those 
employed by the state of California and all state depart-
ments, state Assembly and Senate, judicial systems, 
school districts, cities, counties, special districts, public 
universities and community colleges. 

To maintain the tax-qualified status of the Program,  
eligibility has not yet been extended to domestic 
partners. This relationship is pending changes to IRC  
Title 26, section 7702B (f)(2). You do not need to  
participate in CalPERS retirement or health benefit 
programs to be eligible. Eligible family members may 
apply to the CalPERS Long-Term Care Program even if 
the public employee or retiree that makes them eligible 
does not apply for coverage or is not approved for 
coverage. Applicants must pass underwriting in order  
to be approved for coverage.

Q. How does the signing of Assembly Bill (AB) 373 
impact CalPERS Long-Term Care Program eligibility?

A. AB 373, signed by California Gov. Jerry Brown in 2013, 
amends Government Code section 21661 of the CalPERS 
Long-Term Care Act by expanding enrollment eligibility 
to adult children of public employees and retirees. 

Q. Does a public employee have to apply for or have 
coverage in order for an eligible family member to apply? 

A. No. The public employee does not have to apply for,  
or have, coverage in order for an eligible family member 
to apply. 
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Q. Does an employer have to contract with CalPERS 
or pass a resolution to offer CalPERS Long-Term Care 
coverage to their employees? 

A. No. Employers are not required to contract in any 
way with CalPERS to offer CalPERS Long-Term Care 
coverage. All California public employees, retirees, 
their spouses, parents, parents-in-law, adult children 
and adult siblings, between the ages of 18 and 79, are 
eligible to apply, regardless of employer contract status. 
Applicants must pass underwriting in order to be 
approved for coverage.

Q. Is CalPERS Long-Term Care coverage portable  
if a participant of the Program leaves public service or 
moves out of state?

A. As long as a participant continues to pay premiums 
on time, their CalPERS Long-Term Care coverage 
stays with them even when they move, retire, change 
employers or if their marital status changes. 

Q. Do the benefits of the new long-term care plans 
apply to existing Program participants? 

A. No. To be eligible for the new benefit design offered 
by the CalPERS Long-Term Care Program, existing 
participants must complete an application and pass 
underwriting. If the applicant passes underwriting 
and accepts the new coverage, their premium will be 
based on their age at the time of application for the new 
coverage and their existing coverage will be terminated. 
We recommend seeking advice from a financial advisor 
when considering a plan change.

Benefits & the Application Process
Q. How does the underwriting process work and how 
long does it take? 

A. Univita, the CalPERS Long-Term Care Program 
third-party administrator, conducts underwriting on 
our behalf. The underwriting process timeframe varies 
for each applicant based on their age, as well as if any 
additional medical records are required. However, on 
average, it may take 45 days to complete underwriting.

Q. Who determines new coverage participation? 

A. New coverage participation is determined by Univita, 
the CalPERS Long-Term Care Program third-party 
administrator. Univita will review an applicant’s infor-
mation and determine whether an attending physician’s 
report, medical records, a telephone interview or an 
in-person assessment at an applicant’s residence is 
required. Upon receiving and reviewing all pertinent 
information, Unvita will then communicate a decision 
about an applicant’s participation in the Program.

Q. What age will be used in the application process  
if an applicant applies for coverage in January when  
he is age 55, but his coverage does not take effect  
until after he has turned 56? 

A. The applicant’s age on the date the application is 
received will be used. In this scenario, it would be age 55.

Q. Can the nonforfeiture benefit be added at any time?

A. No, nonforfeiture must be selected at the time of 
application. This optional benefit is designed to provide  
a continuation of coverage (up to a specified dollar 
amount) if coverage lapses due to nonpayment. 

Q. How are benefits coordinated with Medicare or 
health insurance?

A. Coordination with Medicare or health insurance plans  
is done by Univita, the CalPERS Long-Term Care Program 
third-party administrator. This is done at the time the 
claim is initiated and throughout the claims process.

Q. Are CalPERS premiums comparable with what is 
available on the market? 

A. Yes. CalPERS Long-Term Care Program pricing and 
benefit design are cost competitive with other long-term 
care products on the market. 

Q. When does the application period close? 

A. Applications will be accepted for review on a contin-
uous basis, with no closing period. 
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Q. Is there a discount for married couples if both  
individuals apply and are approved for the Program?

A. Yes, a discount is available to married couples and to 
domestic partners if both partners each meet program 
eligibility criteria and apply for coverage. If both spouses 
or partners are approved, a 25 percent discount is applied 
to the cost of both premiums. If only one spouse or 
partner is approved, a 10 percent discount is applied for 
the approved spouse’s or partner’s premium. The marital 
discount is also available at the 10 percent discount level 
to new applicants if one of the spouses or partners has 
current coverage from a previous CalPERS Long-Term 
Care plan (coverage purchased prior to 2014). 

CalPERS Plans
Q. How does an applicant decide which plan is best  
for them? 

A. The CalPERS Long-Term Care Program offers 
two types of plans: The Comprehensive Plan and the 
California Partnership Plan. Each plan provides flexible 
options that allow applicants to design the plan that best 
meets their needs. Both plans are described in more 
detail at www.CalPERSLongTermCare.com.

Q. When will coverage expire if a 10-year, six-year, or 
three-year benefit period is selected?

A. Coverage does not expire unless the total coverage 
amount is exhausted or a participant chooses to 
terminate their plan. For example, a participant might 
initiate a claim and use one-third of the total coverage 
amount. Should the participant recover in health and 
close the claim, two-thirds of the total coverage amount 
will remain in the event of a future claim. For example,  
if a three-year benefit period is chosen, it is possible  
that benefits will continue for a period of time longer 
than three years if the maximum daily benefit is not  
fully used on a daily basis.

Q. How long is the current average long-term care claim? 

A. An analysis of our historical data shows that, on 
average, CalPERS Long-Term Care Program participants 
spent 3.4 years in claim and less than 1 percent required 
long-term care for more than 10 years.

Q. Can a monthly premium be increased?

A. Yes, premiums could increase in the future, but 
only after approval by CalPERS. Should a rate increase 
occur, all impacted CalPERS Long-Term Care Program 
participants will receive a 60-day written notice. If a 
participant cannot afford the increase, or does not want 
to accept the premium increase, they may be given the 
option to adjust their coverage to an amount that would 
allow them maintain or lower their existing premium.

Q. Can employers set up a CalPERS Long-Term Care 
payroll deduction? 

A. Yes. A payroll deduction group of at least 15 people 
can be established and employers must agree to 
perform and support the payroll/pension deductions. In 
order to set up an employer payroll group, please contact 
our dedicated employee line at (800) 845-8427.

Q. Will someone from CalPERS make a presentation  
at our benefit fair? 

A. CalPERS Long-Term Care Program staff would be 
happy to speak with you about specific opportunities to 
share information about the Program. Staffing resources 
may limit the number of in-person events we can attend, 
but we will work with you to get the information you 
and your employees need. We will be developing online 
videos and webinars to provide you and your employees 
with additional information.
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